Одноразова продукція для індустрії краси

Історія виникнення масажу

Історія виникнення масажу

17 квітня 2024

Масаж — це не лише приємна процедура, але й давня практика, яка має коріння в історії людства. Його історія переплетена з розвитком цивілізацій і відображається у традиціях та культурі різних народів.

У різних частинах світу масаж виникав і розвивався унікальним чином, пристосовуючись до потреб і специфіки кожної культури. Саме тому масаж став важливою складовою професійної діяльності багатьох фахівців краси, клінік естетичної косметології, студій засмаг та SPA-центрів.

Історія виникнення масажу є надзвичайно захопливою. Здавна масаж вважався неодмінною складовою лікування. Вже в прадавні часи первісні люди використовували масаж як засіб лікування. Прийоми, такі як погладжування, розтирання, спочатку виникали інстинктивно і застосовувалися на початкових етапах розвитку народної медицини. 

Дуже цікаво вивчити походження слова "масаж". Деякі дослідники вважають, що це слово походить від арабського "mass" або "masch", що означає "ніжно натискати, доторкатися", інші від грецького "masso" - "стискати руками", а треті - від латинського "massa" - "прилипати до пальців". Вже з давніх часів масаж був важливою частиною медичного мистецтва. Перші прийоми масажу були описані індійцями та китайцями.

В Китаї масаж почали використовувати в третьому тисячолітті до нашої ери. Там він використовувався для лікування ревматичних болів, вивихів, знімання втоми, спазмів м'язів. В одному з медичних трактатів Давньої Індії, відомому під назвою "Аюрведа", детально описані прийоми масажу, які використовувалися індійцями при різних захворюваннях. При цьому проводилося розминання всього тіла - від верхніх кінцівок до стоп. Індійці першими поєднали парові лазні з масажем.

Цікаво, що в Індії та Китаї масаж виконували священики. Крім того, у цих країнах були створені школи, де навчали прийомам масажу.

Масаж у Давньому Римі та Греції. Різні види масажу описувалися Геродиком та Гіпократом, коли масаж використовувався як для гігієнічних, так і для лікувальних цілей (захворювання суглобів та вивихи). Вже тоді було зафіксовано, що деякі прийоми масажу можуть сприяти зниженню ваги, а інші навпаки. Масаж проводили в банях, поєднуючи його з вправами активного і пасивного характеру, з масажем мазями та оліями.

Давньогрецькі лікарі (Асклепіади) створили свої школи масажу в Давньому Римі. З цього часу з'явилися різновиди масажу: сухий і з використанням олій, сильний і помірний, короткочасний і тривалий. Масаж вважався одним з основних елементів грецької медицини. 

В Давній Русі застосовувалися процедури, спрямовані на загартування, і масаж. До них відносилися постукування, розтирання віником, активні рухи. У давніх слов'ян цей вид масажу називався "хвощенням" і був описаний у працях Нестора. Слов'яни застосовували розтирання суглобів і розминання м'язів при ревматичних болях і травмах. При цьому вони втирали мазі, приготовані на основі різних трав і коренів. Згодом масаж та лікувальна гімнастика почали використовуватися на всіх континентах. 

До XI століття не було наукового обґрунтування масажу, і тільки в сімдесятих роках у Європі з'явилися перші клінічні та експериментальні дослідження масажу. На сучасному етапі масаж завдяки своєму потужному впливу на організм досить поширено використовується в різних галузях.


ПопередняВесь списокНаступна
(050) 380-03-25 RUUAEN
© 2024 Etto TM Всі права захищені